Luk


Luk (obični) ili crveni luk (lat. Allium cepa) biljka je iz porodice Amaryllidaceae. Luk ima samo 42kcal na 100g, od čega najviše energije dolazi od ugljikohidrata (92%). Prosječan kemijski sastav luka je: vlaga 91%, proteini 1.2%, masti 0.1%, vitamin C 6mg/100g.

Crveni luk je bogat sastojcima za zdravlje srca. Luk je od davnine poznat i priznat prirodni antibiotik i antipiretik. Ta svojstva rezultat su sinergijskog djelovanja vitamina C, kvercetina i izotiocijanata. Luk je stoga posebno poželjna namirnica u razdoblju prehlada i gripe. Spada među najstarije povrtlarske kulture. Miris mu je aromatičan, a okus snažan, manje ili više ljut. Okus luka ovisi o klimi u kojoj raste - što je blaža klima, to je luk slađi.

Sorte luka razlikuju se po boji, veličini i okusu. U proljeće i ljeto tu je visoka sorta mladog luka, koji ima slatkasti ili srednje jaki okus. U jesen se bere luk većih glavica koje se suše, pa nakon nekoliko mjeseci imaju suhu i lako lomljivu ljusku. Naziv je dobio prema svojoj boji – bijeli, žuti i crveni (ljubičasti). Tu spada i ljutika, sorta luka s manjim glavicama.

Luk potječe iz Azije i Bliskog Istoka, a uzgaja se preko 5000 godina. Egipćani su osobito cijenili vrijednost luka tako što su njime plaćali radnike koji su gradili piramide, dok su faraoni (npr. Tutankamon) stavljali luk u grobnice da im posluži u zagrobnom životu.

U Indiji se još u VI. st. luk, osim u kuhinji, koristio i za liječenje. Popularnost luka održala se i u starih Grka i Rimljana, a osobito su ga koristili siromašni slojevi ljudi kao dodatak svojim jednostavnim jelima.

U srednjem vijeku bio je nezamjenjivo povrće u mnogim europskim zemljama, pa se čak posluživao kao dio zdrava doručka. Kristofor Kolumbo proširio je luk na zapad.

U našem asortimanu nudimo luk u raznim veličinama pakiranja. Asortiman u ponudi možete vidjeti u nastavku. Svakako nudimo i druge vrste pakiranja, koje nisu prikazane, po potrebi i želji klijenata.

Luk vlakić 4 kom.

Luk vlakić 4 kom.

1 kg

1 kg

1,5 kg

1,5 kg

10 kg

10 kg

Literatura