O NAMA


Obitelj Dodlek bavi se poljoprivrednom proizvodnjom od davnina. Ta je proizvodnja bila namijenjena isključivo za osobnu potrebu i za prehranjivanje stoke. 1961. godine započinjemo proizvodnju krumpira za tržište. Za početak tradicije smo odabrali jednu, nama bitnu, priču koja je oblikovala našu obitelj i budućnost obiteljskog posla kao početak naše tradicije. Franjo Dodlek započinje obrađivati zemlju u okolici Belice u Međimurju 1961. godine nakon što je njegov djed Ivan izgubio sposobnost za rad. Franjo je bio 12 godina star. Ljubav prema polju i poljoprivrednom načinu života naslijedio je od njegovog djeda Ivana koji je bio poljoprivrednik i strastveni ljubitelj konja. U početku je na raspolaganju imao konje, zaprežni plug i kola. Kako je vrijeme teklo i kako je Franjo širio svoj posao počele su pristizati i prvi strojevi koji su mu olakšavali posao. Prvi traktor je kupio 1966. godine. Bio je to prvi traktor u našem selu. Franjo je tada imao 18 godina, a traktor marke Steyr je imao 28 godina. Prvi kombajn za branje krumpira, marke Sprint, Franjo je kupio 1976. godine.
DODLEK-AGRO d.o.o.

Franjo Dodlek u dobi od 5 godina, 1953.

DODLEK-AGRO d.o.o.

Franjo i njegov djed Ivan s konjima, 1960. (djed Ivan lijevo, Franjo desno)

DODLEK-AGRO d.o.o.

Franjo Dodlek i kolege na vozačkom ispitu za traktor, 1965. (Franjo upravlja traktorom)

DODLEK-AGRO d.o.o.

Franjo Dodlek na vozačkom ispitu za traktor, 1965. (prvi slijeva)

Franjo je zajedno sa svojom suprugom Marijom i kasnije s djecom, kćerkom Božicom i sinovima Mirjanom i Ivanom vodio obiteljsko gospodarstvo. Pretežito se uzgajao krumpir, ali i pšenica i kukuruz. Sav krumpir prodaje po hotelima i na tržnici u Crikvenici na jadranskoj obali, a dio i u Celju i ostalim manjim mjestima u Sloveniji.
DODLEK-AGRO d.o.o.

Branje krumpira, 1987. (s lijeva na desno, sinovi Ivan i Mirjan, baka Marija, zet Damir, Franjo i supruga Marija)

DODLEK-AGRO d.o.o.

Branje krumpira, 1987. (za upravljačem Franjin sin Ivan, s desna na lijevo na kombajnu zet Damir, supruga Marija i sin Mirjan)

Krajem 1990-ih osnovali smo trgovački obrt „TRGOVINA DODLEK“ kao spoj proizvodnje i trgovine s obzirom da smo u to vrijeme imali potrebe za većim količinama krumpira, ali i drugih proizvoda kao što su luk, celer i mrkva. U tim godinama krumpir smo prodavali pretežito na Veletržnici Rijeka u Kukuljanovo i Zelenoj tržnici na Žitnjaku u Zagrebu. Franjo je sa svojom suprugom Marijom, i uz pomoć unuka, vodio proizvodnju, dok su njegov sin Mirjan i snaha Mihaela vodili prodaju na tržnicama. Kako bismo što bolje odgovorili na velika potraživanja za krumpirom, pokušavali smo povećati kvalitetu i kvantitetu našeg krumpira. Prvi zdenac za navodnjavanje poljoprivrednih površina u Hrvatskoj dali smo iskopati u okolici Belice 1994. godine.
DODLEK-AGRO d.o.o.

Franjo Dodlek u navodnjavanju, 1994.

DODLEK-AGRO d.o.o.

Iskopavanje prvog bunara za navodnjavanje, 1994. (na slici Mirjan Dodlek)

DODLEK-AGRO d.o.o.

Mihaela Dodlek na riječkoj veletržnici, 1995.

DODLEK-AGRO d.o.o.

Mirjan Dodlek na riječkoj veletržnici, 1995.

DODLEK-AGRO d.o.o.

Riječka veletržnica u Kukuljanovo, 1995. (na slici Mirjanovo i Mihaelino radno mjesto)

DODLEK-AGRO d.o.o.

Sadnja krumpira, 1997. (Franjo, njegov sin Mirjan i snaha Mihaela)

Rastom proizvodnje i stjecanjem znanja i iskustva dugih niz godina proizvodnje krumpira Trgovački obrt „TRGOVINA DODLEK“ prerasta u poduzeće DODLEK-AGRO d.o.o. Od samog početka poduzeća DODLEK-AGRO d.o.o. ulagali smo u moderne tehnologije za obradu tla, sađenja i vađenja krumpira i ostalih kultura kao i za navodnjavanje, propisno skladištenje i kasnije pakiranje i distribuciju. 2004. godine prvi smo u Hrvatskoj imali automatizirane pakirnice za krumpir s kojima smo mogli brzo odgovarati na potrebe tržišta. 2007. godine započeli smo s izgradnjom otkupno-distributivnog centra u Belici. Tih godina počinje znatno širenje trgovačkih lanaca u Hrvatskoj te njihova prodaja svježeg voća i povrća. Od samog početka poduzeća DODLEK-AGRO opredijelili smo se na prodaju putem maloprodajnih trgovačkih lanaca.
DODLEK-AGRO d.o.o.

Mirjan Dodlek, izgradnja prvog otkupnog centra za krumpir u Hrvatskoj, 2006.

DODLEK-AGRO d.o.o.

Mirjan Dodlek, 2008.

Od samog početka bavljenja trgovinom povećavamo vlastitu proizvodnju, a uz to i širimo kooperaciju na ovom području pa tako danas uz 150 hektara vlastite proizvodnje krumpira, 80 hektara pšenice i 16 hektara luka imamo 30 kooperanata sa kojima imamo ugovornu proizvodnju krumpira za svježu potrošnju na 500 hektara, 50 hektara luka, 20 hektara mrkve i 20 hektara celera.
Trenutno imamo 35 zaposlenih djelatnika od čega su tri agronoma kojima je jedina zadaća vođenje proizvodnje kako na vlastitim površinama tako i na površinama naših kooperanata, s time da surađujemo i sa regionalnom savjetodavnom službom koja prati kompletni razvoj poljoprivrede u našem kraju, a koji nam uz naš stručni tim daje preporuke o zaštiti i gnojidbi usjeva. Spomenuti agronomi svakodnevno vode brigu o stanju usjeva na polju, daju preporuke našim proizvođačima kako i na koji način optimalno koristiti suvremene tehnologije u proizvodnji i kontroliraju sve procese skladištenja, pripreme, pakiranja i otpreme robe iz pakirnog centra, a sve u svrhu postizanja što bolje kvalitete naših proizvoda.
DODLEK-AGRO d.o.o.

Cvijet krumpira

DODLEK-AGRO d.o.o.

Sušenje luka u polju

Belica kao mikro lokacija ima izvrsno lagano pjeskovito-ilovasto tlo pogodno baš za tu vrstu proizvodnje, ali svakako uz veliku brigu samih proizvođača i naših stručnih djelatnika kao i uz velika ulaganja u najnovije tehnologije proizvodnje i navodnjavanje. U suradnji sa strukom svake godine organiziramo edukativne radionice za naše kooperante kako bismo ih što više poticali na uvođenje najnovijih tehnologija u proizvodnji koje se primjenjuju u poljoprivredi. S obzirom da je Belica oduvijek poznata po proizvodnji krumpira Beličanci su u centru mjesta 2007. godine podigli i spomenik krumpiru, prvi u svijetu.
DODLEK-AGRO d.o.o.

Belica

DODLEK-AGRO d.o.o.

Spomenik krumpiru

Tvrtka DODLEK-AGRO uz brigu o samoj proizvodnji vodi računa i o visokim standardima u svom pakirnom centru pa tako imamo certifikat GLOBAL G.A.P. Naši kupci u Hrvatskoj su veletrgovci voćem i povrćem i trgovački lanci, a zadnjih par godina i izvozimo robu na tržišta Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Kosova, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Slovenije i Srbije. DODLEK-AGRO je prije svega obiteljska tvrtka i cijela obitelj Dodlek sudjeluje u radu tvrtke. Franjo i njegova supruga Marija su danas umirovljenici koji savjetuju svog sina Mirjana, snahu Mihaelu i unuke u proizvodnji. Najveće bogatstvo poduzeća je zajedništvo i povjerenje koja stvara povezanost unutar obitelji, među zaposlenicima i prema partnerima.
DODLEK-AGRO d.o.o.

Franjo Dodlek, začetnik obiteljske tradicije od 1961., 2018.

DODLEK-AGRO d.o.o.

Djed Franjo s unucima, 2018. (s lijeva na desno, Dino, Andrija, Karlo i Franjo)

DODLEK-AGRO d.o.o.

Mirjan Dodlek, 2018.

DODLEK-AGRO d.o.o.

Sjedište i otkupni centar Belica, Hrvatska